Çocuk Terapisi Nedir ?
Çocuk terapisi, çocuğun duygu, düşünce ve davranışlarında problemler görülmeye başlandığı zaman çocuğa yardımcı olmak amacıyla uygulanan metotlar bütünüdür. Çocukların tutum ve davranışlarında ortaya çıkan problemlerin nedenini anlamak aileler için zor olabilir. Çocuğunuzun çocuk terapisine ihtiyacı olduğunu; yeme bozukluğu(bulumiya nevroza, tıkanırcasına yeme, obezite, anoreksiya nevroza), gelişim problemleri (otizm, öğrenme güçlüğü, kaka ve çiş problemleri, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite), yas, psikosomatik problemler, bağımlılık (internet vb.), travmalar, uyku ve okul problemleri, cinsel kimlik bozukluğu ve tırnak yeme vb. durumlarda anlarız. Çocuk terapistleri bu alanda psikoterapi eğitimi almış uzmanlardır. Genellikle, ergenler ile konuşarak bir terapi tercih edilirken 12 yaşından küçük çocuklar ile resim, masal ve oyun terapisi tercih edilmektedir.
Çocuk terapisi çocuğa nasıl bir yardımda bulunur?
Çocuğun stres, davranışsal ve duygusal problemleri ile başa çıkma becerilerini geliştirmesine ayrıca aile, arkadaşlık ve sosyal çevre ile ilişkilerini güçlendirmesine bununla birlikte çocuğun özgüven kazanmasına yardımcı olur.
Çocuk terapisi yöntemleri nelerdir?
Çizim, kukla, masal, legoterapi, sanat terapisi, kum terapisi, oyun terapi, terapi kartları,tedavi edici öyküler,blob ağaçları vb.
Terapist oyun boyunca çocuğa müdahalede bulunmaz. Çocuğu gözlemler. Duygu , düşünce ve davranışlarını çocuğa yansıtır.
Çocuk terapisine gelmeden önce çocuk terapiye nasıl hazırlanmalı?
Çocuk terapisine gelecek olan çocuğunuz eğer 8 yaşından küçükse ona; “Bir yer var ve orada bir sürü oyuncak var. Seni oraya götürmeyi istiyoruz. Orada bir abla/abi çocuklarla oyun oynuyor. O da seninle tanışmayı bekliyor.” diye kısa bir şekilde ifade edebilirsiniz. Eğer çocuğunuz 8 yaşından büyük ise; ona dürüst bir şekilde problem ne ise onu çözmek için yardım almak istediğinizi söyleyebilirsiniz. Onu şikayet edeceğinizi ya da yargılayacağınızı gösteren bir tutumda değil, hep beraber yardım almanın en önemli amacınız olduğunu sık sık belirtmelisiniz. Burada “sağlıklı bireylerin ve çocukların da zaman zaman problemlerinin olabileceği ve bunların doğru yardımlar ile çözülebileceğinin vurgulanması gerekmektedir.”