Ergen Terapisi Nedir Nasıl Yapılır
Ergen terapisi nedir sorusu sıklıkla karşılaştığımız bir sorudur. Ergenlik dönemi çocukların birey olma ve kimliklerini kazanma sürecidir. Ergen terapisi nasıl yapılır; 12-18 yaşlarında olan bireyler ile gerçekleştirilir. Bu süreç ergenler için ciddi anlamda karmaşık bir dönemdir. Bu karmaşıklıktan etkilenen aileler çoğu zaman çocuklarına nasıl yaklaşacaklarını kestiremezler. Ergen terapisinde ergenin mantıklı kararlar alması ve aile ile iletişimlerinin güçlenmesi amaçlanmaktadır. Ergenin kendi duygu, düşünce ve davranışlarını fark edebilmesi ve bunları karşı tarafa ifade edebilmesi süreç içerisinde beklenilen bir kriterdir. Ergen terapisinde en önemli konu terapist ve ergen arasında güven ilişkisinin kurulmasıdır. Terapi sürecinde ergenin istekleri dikkate alınır.
Ergen terapi teknikleri; bilişsel davranışçı terapi, sanat terapisi, EMDR ve grup terapisidir. Danışanın seans içerisinde söylediği bilgilerin gizliliği yetişkin terapisinde de olduğu gibi büyük önem taşımaktadır. Seanslar arasında anne-babaya sürecin nasıl gittiği ile ilgili bilgi verilmekte ancak aileye verilen bilgiler ergen ile seans içerisinde ne konuşulduğu ile ilgili olmamaktadır.
Ergen Terapisi Kaç Seans Sürer?
Ergenin yaşadığı problemlere göre terapi süreci kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ergenlik dönemi uzun bir süreçtir bu yüzden seansların ne zaman biteceği net bir şekilde belli değildir. Seansların yapılma sıklığı haftalık tercih edilmekte ve seans süresi 45 -50 dakika civarında değişkenlik göstermektedir.
Ergen Terapisinde Hangi Alanlarda Çalışılabilir
Kaygı Bozuklukları
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
Travmatik Durumlar
Takıntılı davranışlar ve Düşünceler
Sosyal Fobi
Öfke Kontrol Problemleri
Sınav Kaygısı
Uyku Bozuklukları
Madde Kullanımı
Aile İçi İletişim Sorunları
Depresyon
Akran Zorbalığı
Cinsel Kimlik Sorunları
Motivasyonda Düşüş
Ders Çalışmada Zorlanma
Yeme Bozuklukları
Özgüven Sorunu